Joomla! LogoJoomla! is één van de meest krachtige Open Source Content Management Systemen op deze planeet. Het wordt over de hele wereld gebruikt voor alles van een simpele website tot complexe bedrijfsapplicaties. Joomla! is eenvoudig te installeren, simpel te beheren en betrouwbaar.
Dit artikel zal je meer inzicht geven over Joomla! en Content Management.
Allereerst en boven alles, is Joomla! een Content Management Systeem (CMS). Het is de motor achter je website die het makkelijk maakt content aan te maken, aan te passen, te beheren en te delen.
Er staat een goed artikel op How to evaluate a Content Management System (geschreven door James Robertson) dat in groot detail beschrijft welke eigenschappen een goed content management systeem in zich moet hebben.
Het doel van het Joomla! project is om tegemoet te komen aan de eisen die weergegeven staan in bovenstaand artikel. Elke dag in de ontwikkeling van Joomla! komen we dichter en dichter bij ons einddoel, terwijl tegelijkertijd een solide basis gebouwd wordt welke uitgebreid kan worden door extenties van derden. In de handen van de ontwikkelaars maakt dit Joomla! tot een krachtig platform voor een breed scala aan Internet applicaties die veel verder gaan dan het simpel aanmaken van content.

 

Wat Joomla! niet is!
Joomla! is geen typische "portal" oplossing.
Hoewel Joomla! aangepast en uitgebreid kan worden voor een dergelijk website is dat niet het doel van het project. Joomla! is meer gericht op kleine of gemiddelde bedrijfswebsites, hobby of persoonlijke websites.
Het Joomla! Development Team richt zich met name op de ontwikkeling van een solide applicatie, in tegenstelling tot het ontwikkelen van zoveel mogelijk extras (zoals dat in veel andere CMS ontwikkelteams wél gedaan wordt). Dit zorgt ervoor dat Joomla! extreem licht en efficiënt is, wat het makkelijk maakt voor anderen om applicaties te maken om Joomla! uit te breiden met meer functionaliteit om aan deze behoeften te voldoen.