Fout
  • JLIB_FILESYSTEM_ERROR_PATH_IS_NOT_A_FOLDER_FOLDER
  • JLIB_FILESYSTEM_ERROR_PATH_IS_NOT_A_FOLDER_FILES

Voor Joomla! zijn vele extensies te vinden op het WWW. Vaak is er ook we een Nederlands taal pakketje van te vinden. Als dat niet het geval is, is het over het algemeen niet moeilijk om de taal van de Extensie zelf aan te passen. Niet moeilijk wil niet zeggen : "niet veel werk"

Extensies zijn verdeelt in drie uitvoeringen: Componenten, Module's en Plugin's. Wat is het verschil?

Component

Een component is een toepassing (computer programma). Elke pagina in een Joomla! website is gelinkt aan een component. Een component kan verschillende weergaveopties. Bijvoorbeeld, een artikel is één van de weergaveopties voor de inhouds component. 

Module

Een module toont aanvullende gegevens op de pagina, buiten het hoofdgedeelte (componenten gebied). Bijvoorbeeld, linker kolom, rechter kolom, top, header, bodem, footer, etc. Module posities verschillen per sjabloon. De gegevens kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, video, formulieren, enz. 

De reclames op deze site worden dus getoond door middel van een module.

Plugin

Een plugin is een script dat wordt geactiveerd door een "gebeurtenis". Zo worden bijvoorbeeld de inhoud plug-ins worden uitgevoerd als inhoud wordt weergegeven, en meestal wijzigt de output. Wanneer een artikel wordt geopend om te bewerken, de editor plugin start en geeft de WYSIWYG-editor die werd toegewezen aan die gebruiker. 

De "slider" waar je dit nu in leest en de "tab" onderaan in dit artikel zijn dus plugin's.

Het is geheel afhankelijk wat je met je site wil. Wil je bijvoorbeeld een webwinkel, dan heb je daar een webwinkel extensie voor nodig. Wil je je foto's publiceren zal je meer op zoek gaan naar grafische extensie's.

Vele extensies zijn gratis. Heb je hoge eisen voor je site, bijzondere wensen of vindt je het belangrijk dat je site niet zomaar gehackt wordt, zul je er vaak wat voor moeten betalen. Gelukkig zijn dit meestal geen torenhoge bedragen, maar ze zitten er wel eens tussen.

Een betaalde extensie wil niet zeggen dat het dan ook een goede of een veilige is. Google eerst naar ervaringen voordat je een extensie aanschaft.

Voor mij onmisbare Extensies:

Er zijn 2 extensies die ik standaard vanaf het eerste moment in Joomla! plaatst en 1 extensie meestal later.

Akeeba Backup

Akeeba Backup 
Ik ben van mening dat deze extensie op een Joomla! site niet mag ontbreken. Zoals de naam al doet vermoeden maak je met deze extensie backups van je site en database. Buiten het feid dat een backup een must is voor je site, kun je de backups (als dat wenselijk is) in een héél ander domein terug plaatsen. Je kan op deze manier dus makkelijk een site verhuizen. Ideaal dus voor de bouwers die offline op de PC de site opbouwen en deze later online willen zetten. Erg is een gratis en betaalde versie. Met de betaalde versie is meer mogelijk zoals; automatische backups, backups naar een FTP server en dergelijke.

Nog even terug komend op het offline bouwen en later online zette, ik ben er geen voorstander van. Het nadeel is namelijk dat je meestal bij een host de instellingen (die je vaak niet zelf kan aanpassen) anders staan andere PHP versie, en meer van dat soort gebeuzel. Na het plaatsen gebeuren er dan soms diengen waar je niet op gerekend had.

Admin Tools

Admin Tools
De tweede extensie die ik standaard installeer. Naast dat je veel handige tools ter beschikking krijgt, heeft de betaalde versie een zeer uitgebreide Firewall. Een aanrader dus.

RSSeo!

RSSeo!
Een SEO extensie is een extensie die je helpt om je site te finetunen voor zoekmachines. Hier bestaan meerdere van op het web en voor mij werkt deze het fijnst. De extensie geeft je veel tips en aanwijzingen. Het is niet zo dat deze extensie je aanmeld bij zoekmachines, maar jou begeleid de site te optimaliseren voor zoekmachines. 

Een goede site voor Joomla! extensies is: http://extensions.joomla.org